Mladý slovenský režisér zabodoval v USA! Film o profesorovi Pavlovi Traubnerovi ocenila i odborná porota prestížneho festivalu + VIDEO

Aj keď aktuálna pandémia výrazne ovplyvnila filmový priemysel po celom svete, mnohé filmové podujatia sa nenechali odradiť a svoje poslanie naďalej šíria aj v týchto mesiacoch. Jedným z takýchto podujatí je i medzinárodné uznávaný filmový festival World Fest Houston v USA, na ktorého 53. ročníku získal v kategórii Najlepší krátky film prestížne medzinárodné ocenenie známe ako Platinum Remi Award, mladý slovenský režisér David Mináč.

Filmovú snímku o najznámejšom slovenskom neurológovi a veľkej osobnosti svetovej medicíny – Pavlovi Traubnerovi, ocenila odborná porota spomedzi niekoľkých tisícov prihlásených filmov.

Na Medzinárodnom filmovom festivale v Houstone, ktorý patrí medzi najstaršie na svete, si v predošlých ročníkoch vyslúžili potlesk také osobnosti filmového sveta ako napr. Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Oliver Stone, Coen Brothers, David Lynch, Bryan de Palma, Robert Rodriguez, Peter Weir a mnohí ďalší. Tento prestížny festival nezávislých filmov a videí, vyniká medzi ostatnými podujatiami tohto druhu aj tým, že sa na ňom udeľujú ceny až v desiatich hlavných kategóriách, z ktorých spomeňme napríklad hudobné videá, nové médiá, experimentálne filmy a iné.

Dokument Pavel Traubner z cyklu GEN.SK, ktorý je slovenským filmovým fanúšikom a televíznym divákom veľmi dobre známy, bol v premiére odvysielaný na Dvojke RTVS v jeseni minulého roka. Film zachytáva portrét osobnosti významného slovenského neurológa, ktorý pomohol tisícom pacientov, medzi ktorých patria i také osobnosti spoločenského života na Slovensku ako Milan Lasica, Kamil Peteraj, Ľubomír Feldek, Milan Kňažko, Erika Judínyová či Jozef Oklamčák, ktorí vo filme zároveň aj účinkujú.

Pavel Traubner sa ako malé dieťa počas vojny v lesoch schovával spolu s rodinou pred rasovou perzekúciu a podarilo sa mu zachrániť. Svoj pocit dlhu za prežitie pretavil do lekárskej kariéry. Bol dlhoročným prednostom I. Neurologickej kliniky v Nemocnici Staré mesto v Bratislave, ktorá je najstaršou na Slovensku. Na akademickej pôde zastával funkciu dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Tak, ako sa i v živote každého z nás striedajú svetlejšie i tmavšie okamihy, tak sa aj v portréte o uznávanom profesorovi Traubnerovi prelínajú veselé a dojemné okamihy z jeho života.

Kusisko srdca vložil do tohto filmového diela mladý režisér a umelec David Mináč. Tento slovenský talent vyštudoval odbor film a psychológia na britskej University of Southampton, ktorá bola jeho štartovacím mostíkov do sveta filmu. Okrem filmovej réžii, sa David venuje i scenáristike, módnej fotografii a komponovaniu hudby. Usporiadal viacero audiovizuálnych výstav vo Veľkej Británii, Českej republike a na Slovensku. V roku 2017 ho Czech Photo Center v Prahe ocenilo za jeho audiovizuálnu tvorbu titulom Objav roka.

„Vynikajúce umelecké spracovanie dojemného životného príbehu Pavla Traubnera, ktorý sa vždy snažil zachraňovať ľudí nielen ako lekár, ale aj ako človek a humanista,“ také je záverečné hodnotenie krátkeho dokumentu z cyklu krátkometrážnych televíznych dokumentárnych filmov GEN.SK.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *