Ikonický režisér Juraj Jakubisko oslavoval svoje narodeniny pracovne! Na novú Perinbabu sa budeme môcť tešiť už tento rok + VIDEO

Azda najznámejší slovenský režisér Juraj Jakubisko oslávil pred pár dňami svoje 82. narodeniny. Kto by však očakával veľké oslavy, veľmi by sa mýlil.

I v tento vzácny deň totiž „maestro“ pracoval a dokončoval náročné trikové scény k svojmu novému filmu Perinbaba a dva svety, ktorý nadväzuje na legendárnu rozprávku Perinbaba.

„Narodeniny musia ísť bokom. Jediná oslava, na ktorú sa teraz teším je tá, ktorá bude po premiére novej Perinbaby v kinách. Súčasný stav sa prác na dokončovaní filmu, samozrejme, nepríjemne dotkol, ale napriek tomu pokračujeme a blížime sa k cieľu. Beriem to ako daň za to, že som sa na staré kolená pustil do práce s počítačovými trikmi,“ prezradil režisér Juraj Jakubisko.

„Pôvodná Perinbaba bude mať tento rok presne 35 rokov a nový film pre nových divákov a novú generáciu, si vyžaduje aj nový prístup,“ dodáva režisér Jakubisko, ktorý chce zapojením počítačovo generovaných trikov osloviť novou Perinbabou aj súčasnú generáciu divákov. Vďaka výhodám súčasných filmových technológií navyše vo filme ožije aj pôvodná Perinbaba s tvárou zosnulej talianskej herečky Giulietty Masinovej.

Krásne 35. výročie nemá tento rok iba uvedenie legendárnej Perinbaby, ale aj svadba Juraja Jakubiska s jeho manželkou Deanou, ktorá sa konala rovnako v roku 1985. „Darček k tohtoročným narodeninám a aj ku všetkým výročiam si dá Juraj sám. A verím, že filmom Perinbaba a dva svety ho dá súčasne nám všetkým. Musím povedať, že je obdivuhodné, ako Juraj pristupuje k novým technológiám – nebojí sa ich používať a myslí na to, že pripravuje film pre súčasné mladé publikum. Nebál sa ani obsadiť do hlavnej roly mladého youtubera Lukáša Frlajsa,“ hovorí Deana Horváthová-Jakubisková.

Juraj Jakubisko je režisér, ktorého prestíž siaha ďaleko za hranice Slovenskej a Českej republiky. Je to tvorca medzinárodného významu, o ktorom sa učia študenti filmových fakúlt po celom svete a obdiv k jeho filmom neskrýval ani legendárny Federico Fellini. Viac než 90 prestížnych ocenení a čestných uznaní z rôznych kútov sveta sú vizitkou, ktorou sa môže pochváliť len máloktorý filmový tvorca.

Komédie Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, dráma Vtáčkovia, siroty a blázni a Nejasná správa o konci sveta, legendárny epos Tisícročná včela či kultová rozprávka Perinbaba, patria medzi najznámejšie diela maestra Jakubiska. Posledným filmom Juraja Jakubiska v slovenských kinách bola rekordne navštevovaná Bathory, ktorej návštevnosť do dnešného dňa žiadny iný slovenský film neprekonal.

Novinku Perinbaba a dva svety, ktorej hudbu skladá dvojica Ondřej Soukup a Jan Jirásek, prinesie v decembri tohto roka na plátna slovenských kín distribučná spoločnosť Bontonfilm.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *