Nový slovenský film Pokiaľ ja žijem sa predstavuje trailerom! Čakajú ho premiéry v Európe aj Južnej Amerike + VIDEO

Lámanie toxických generačný cyklov a tráum je vysokoaktuálna téma najmä u mladých ľudí. Svoje o tom vie aj 23-ročný Dalibor, ktorý po prepustení z väzenia zisťuje, že jeho násilnícky otec má šancu dostať do opatery jeho mladšieho brata. Rozhodne sa preto pomôcť mame so sporom o opatrovníctvo, no aj tu postupne vyplávajú na povrch staré spory a traumy. Túto bolesť sa Dalibor rozhodne spracovať skutočne originálnym spôsobom – ako fakír v putovnom cirkuse. Ležanie na posteli z klincov či pľuvanie benzínu na horiace fakle však poskytujú len krátkodobý únik. Podarí sa Daliborovi skutočne emancipovať a nájsť si svoje miesto v živote?

Film Pokiaľ ja žijem je režijným debutom Romana Ďuriša, ktorého absolventský film Niečo sa deje bol uvedený na áčkovom filmovom festivale v Káhire v súťažnej sekcii Cinema of Tomorrow. Kameramankou je Michaela Hošková. Film je slovensko-česko-poľská koprodukcia a vznikal päť rokov. „Pár mesiacov po tom, ako sme na filme začali pracovať, začala pandémia a všetko, vrátane cirkusu, sa zatvorilo. A potom šiel náš protagonista do väzenia,“ spomína producentka Simona Bago Móciková.

Tvorcovia sa však rozhodli pokračovať a počas neprítomnosti protagonistu vyvinuli obsahovú a formálnu podobu filmu. Absolvovali tiež prestížne workshopy ako Ex Oriente Film, IDFA Project Space či medzinárodný dok.incubator, kde film konzultovali s viacerými filmovými profesionálmi, okrem iného aj Perom K. Kirkegaardom, držiteľom ceny EMMY.

„Bolo veľmi poučné a prínosné sledovať spôsob ich rozmýšľania,” konštatuje si režisér a pokračuje: „Dalibora som spoznal na začiatku pandémie, keď sme s kameramankou Michaelou Hoškovou navštívili malý potulný cirkus. Čo mi na ňom naozaj imponovalo, bolo jeho správanie, zmes láskavosti a detskej naivity v kontraste s predstieranou chlapčenskou drsnosťou. Je úžasné, že napriek všetkým ranám nezatrpkol, ale našiel svoj špecifický spôsob, ako sa s bolesťou vyrovnať.“

Producentom filmu je spoločnosť Bright Sight Pictures, koproducentami sú Lonely Porduction, Lumisenta Foundation a Rozhlas a televízia Slovenska. Realizáciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond, Visegrad Fund a Státní fond kinematografie.

Diváci na Slovensku film uvidia v kinách na jeseň tohto roku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *