Russell Crowe opäť v úlohe kňaza, ktorý bojuje s démonmi + VIDEO

Fanúšikovia hororového žánru sa môžu tešiť na ďalší titul, v ktorom sa diabol prevtelí do ľudskej bytosti. Držiteľ Oscara Russell Crowe v ňom stvárňuje problémového herca, ktorý sa snaží oživiť svoju kariéru postavou kňaza v nadprirodzenom horore o exorcizme. Lenže to, čo sa spočiatku javilo ako zásah šťasteny, zrazu začne naberať mimoriadne temný spád. Film Exorcizmus je nakrútený ako film vo filme a do slovenských kín príde už 11. júla 2024.

Po tragickom incidente počas natáčania temného hororového filmu dostane kontroverzný herec Anthony (Russell Crowe) druhú šancu naštartovať svoju upadajúcu kariéru. Nakrúcanie sa však nesie v znamení nečakaných komplikácií a Anthony sa začína správať veľmi podivne, čo vyvoláva otázky nielen o jeho minulosti, ale aj o samotnej podstate filmu. Jeho 16-ročná dcéra Lee Miller (Ryan Simpkins) sa snaží pochopiť, či otec opäť podľahol svojim starým závislostiam, alebo tentokrát ide o niečo omnoho zlovestnejšie.

Režisérom a scenáristom Exorcizmu je Joshua John Miller, ktorého otec Jason Miller hral osudom skúšaného otca Karrasa v legendárnom Exorcistovi Williama Friedkina z roku 1973. Otec svojmu malému synovi vtedy farbisto popisoval nielen desivé scény zo samotného filmu, ale aj temné udalosti, ktoré sprevádzali nakrúcanie: záhadné požiare, podivné úmrtia a celoživotné zranenia.

Zažil aj to, ako ho na ulici zastavil neznámy kňaz a varoval ho, že „keď sa odvážime ukázať diablovu tvár, on sa nám pomstí“. Tento strašidelný zážitok ho ešte dlho prenasledoval v myšlienkach a fascinácia „prekliatymi filmami“ sa z neho preniesla aj na syna. A tak sa v dobe, kedy cirkev, ktorá by mala byť zdrojom radosti a útechy, čelila nespočetným kauzám zneužívania a hanby, zrodil nápad nakrútiť takýto film. A zasadiť jeho dej do Hollywoodu, ktorý má vo svojej podstate s cirkvou veľa spoločného.

Exorcizmus sa zrodil z tohto „meta“ guláša. Tvorcovia chceli aktualizovať vzorec filmu o posadnutosti pre svet, kde žiadna skupina nemá monopol na dobro a slušnosť. Vďaka výnimočnému obsadeniu a tvorivému tímu sa im podarilo vyrozprávať príbeh o tom, že všetci sme zraniteľní voči temnote, ak nedokážeme čeliť svojim démonom. Diabol sa môže pomstiť, ale inú možnosť, ako postaviť sa mu na odpor, nemáme.

Predstava zla a temných síl, ktoré sa často skrývajú pod povrchom každodenného života, je desivá. Presne na tejto takmer neviditeľnej hranici medzi skutočným a nadprirodzeným svetom sa Exorcizmus odohráva. Hlavná postava Tony Miller (Russell Crowe) bol kedysi veľkou hollywoodskou hviezdou, ale smrť manželky a následná závislosť na alkohole a drogách ho zničili. Teraz dostal poslednú šancu usporiadať si svoj život a rodinu.

Tony by nikdy nezapredal dušu diablovi, aby sa znovu dostal na výslnie, ale čoskoro začne mať pocit, že diabol sa o neho pokúša bez ohľadu na jeho vôľu. Režisér (Adam Goldberg) v snahe dosiahnuť maximálnu autenticitu hereckého prejavu Tonyho neustále ponižuje a núti ho konfrontovať sa s traumami z minulosti, čím roztáča špirálu jeho sebadeštrukcie. Tonyho dcéra sa snaží otcovi pomôcť a preto požiada o pomoc odborného poradcu štábu pre náboženské otázky, otca Conora. Potrebuje zistiť, či sa otec pod tlakom náročného nakrúcania vrátil späť k starým závislostiam alebo otvoril bránu k niečomu zlovestnejšiemu.

Pre tvorcov bol Russell Crowe prvou voľbou pre obsadenie hlavnej postavy, pretože nesie v sebe vnútornú silu a energiu, ktorá z neho dokáže urobiť monštrum. A hercovi sa zase páčil scenár, v ktorom dostal úlohu v úlohe a mohol si zahrať tak trochu seba samého – herca. Z vedľajších postáv určite divákov zaujme otec Conor, jezuitský kňaz, odborník na exorcizmus, ktorý má skoro 80, fajčí, pije a hrá na klavíri. Stvárnil ho David Hyde Pierce, ktorého preslávila úloha Dr. Nilesa Cranea v legendárnom sitcome Frasier.

Film Exorcizmus bude mať v slovenských kinách premiéru 11. júla 2024

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *