Film podľa šialeného skutočného príbehu príde do kín už čoskoro + VIDEO

Distribučná spoločnosť Itafilm už 5. októbra 2023 uvedie do kín komediálnu drámu Lúzri z Wall Street, o obyčajných nehrdinoch, ktorí spoločnými silami ukázali megamiliónový prostredník veľkým hráčom na finančných trhoch. Populárnych filmov podľa skutočných udalostí na Wall Streete už vzniklo dosť a aj tento adrenalínový príbeh o najabsurdnejšom súboji Dávida s Goliášom neskutočne pobaví každého diváka, hoci nemá šajnu o investovaní. Lebo radi fandíme slabším sympaťákom, čo vedia spojiť sily, aby dostali veľkého namysleného sebca – hoci to pôvodne vlastne ani nemali v pláne.

Scenáristky Rebecca Angelo a Lauren Schuker Blum kedysi pracovali ako reportérky pre Wall Street Journal. Svoje skúsenosti pretavili do scenára, ktorý vychádza z knihy The Antisocial Network od Bena Mezricha. Uznávaný režisér Craig Gillespie (Ja, Tonya; Cruella) to zase vie s emóciami publika, a tak nám polopatisticky a s humorom sebe vlastným predstaví, o čom bol neslávne známy GameStop Wall Street škandál, ktorý zachvátil USA začiatkom roku 2021 a vyeskaloval až do vypočúvania pred americkým Kongresom. Zabudnite na nudné lekcie o peniazoch a investovaní, nečakajte morálne poučky, je to v prvom rade neodolateľne drzá zábava s famóznymi hereckými výkonmi.

Obyčajný malý amatérsky investor Keith Gill (Paul Dano), cez deň priemerné koliesko v poisťovacom gigantovi a po večeroch občasný youtuber, presvedčí svojich fanúšikov na sociálnych sieťach, aby stavili na úspech stagnujúcej spoločnosti GameStop. Zjednodušene povedané – ak firma uspeje, zarobia na tom. Finanční harcovníci z Wall Street, ako napríklad Gabe Plotkin (Seth Rogen) a jeho hedžový fond, ju naopak považujú za neperspektívnu. Kto by si počas lockdownu kupoval videohry v GameStop predajni, keď si ich môže stiahnuť za pár sekúnd z netu? A tak stavia na jej neúspech, aby zarobili. Hodnota akcií však začne strmo stúpať a vášnivé čety malých investorov sú plné euforických emotikonov, kam až hodnotu tohto klenotu dostanú. Chýr sa šíri kontinentom ako lesný požiar a mení sa na spoločenské hnutie. Takže … ostrieľaní investori prídu o majland, kým Gill a jeho fanúšikovia na burze zarobia milióny. Navyše sú medzi týmito dvoma protipólmi ešte sprostredkovatelia, ktorí si plnia vrecká na každej jednej stávke, či pre alebo proti … až kým niekto nezatiahne ručnú brzdu. Na pohľad naivná amatérska investícia tak v krátkom čase spustí ošiaľ a odkryje prehnitý systém celej Wall Street, obzvlášť keď sa ješitní milionári s urazeným egom nechcú vzdať „svojich“ peňazí.

Film je plný áčkových hereckých výkonov – okrem skvelého Paula Dana a Setha Rogena v Lúzroch z Wall Street hviezdia aj Pete Davidson, Nick Offerman, Sebastian Stan, Anthony Ramos, America Ferrera, Shailene Woodley a Vincent D’Onofrio.

Autori film predstavili na tohtoročnom Torontskom filmovom festivale a už teraz žne nadšené recenzie od kritikov (85 % na Rotten Tomatoes): „Diváci budú odchádzať z kina s úsmevom. Budú mať pocit, že sa stali súčasťou čohosi väčšieho.“ Liam Crowley, COMICBOOK.COM

Komediálna dráma Lúzri z Wall Street prinesie správnu dávku drzo zábavného adrenalínu do jesenných kín od 5. októbra 2023

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *